koren, zingen, pop en musical
Tel: +31 (0)10 4506454 - (0)6 51505768

Ledeninformatie

Informatie voor koorleden

Algemene Informatie


Vocaal Regionaal methode

Een Vocaal Regionaal koor werkt met de V.R. auditieve methode waar geen notenschrift wordt gebruikt. De koorleden studeren thuis hun stem (partij) in met behulp van voorgezongen mp3-bestanden. Op de repetitie worden alle stemmen onder leiding van de coach en met begeleiding van professioneel gemaakte begeleidings-mp3’s ingestudeerd tot een volwaardig klinkend eindresultaat. Het repertoire bestaat uit songs van de jaren ’60/’70 tot heden.
De algehele leiding van een zangkoor is in handen van Vocaal Regionaal (V.R.)
Er wordt geen bestuur samengesteld. Wel kan er incidenteel van de leden gevraagd worden om in (tijdelijke) commissies plaats te nemen, bijvoorbeeld in een kleding-/choreo- of activiteitencommissie of in een ontvangstcommissie voor nieuwe leden.

Wat wordt er van mij verwacht in een zangkoor?


Iedereen die in een koor wil zingen, is welkom. Er wordt niet aan stemtesten gedaan en er wordt geen notenschrift gebruikt.
Maar let wel: Deelnemen aan een zangkoor doe je in je vrije tijd, vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend. Je hebt niet alleen een zekere verantwoordelijkheid naar jezelf, maar ook naar de andere koorleden en naar de coach. Hiermee wordt bedoeld dat je je stempartij serieus thuis studeert, zodat het eindresultaat snel optimaal zal klinken door de inzet van alle koorleden.

Hoe kies ik mijn stem?


De songs van het zangkoor waarvoor je je inschrijft worden digitaal verstrekt. Elke mp3 bevat een afzonderlijke stem van het gehele arrangement. Er is ook altijd een mp3 met het volledige arrangement, dus met alle stemmen.
Je beluistert eerst alle stemmen en probeert de melodie mee te zingen. Je dient daarbij vooral op de hoogste en de laagste tonen te letten. Die bepalen vaak de stemomvang. Als je een bepaalde stem makkelijk mee kunt zingen, zonder de stem te forceren, dan is dat een goede indicatie voor de te kiezen partij.

Hoe studeer ik mijn stem/partij?

Luister eerst naar de complete versie, dat is hoe het straks allemaal gaat klinken. Kies dan zelf een van de stemmen (zie boven)! Print de tekst uit en maak aantekeningen. Onthoud welke stem je bij welk liedje hebt gekozen. Schrijf je gekozen stem op het tekstvel. Markeer de tekst die jij moet zingen met een kleur. Je kunt ook ‘hulptekens’ op de tekst aanbrengen als geheugensteuntje voor het verloop van de melodie: Gebruik bijvoorbeeld pijltjes om aan te geven of je naar boven of naar beneden moet. Streepjes en puntjes als je de tonen lang of kort moet zingen.

Luister de gekozen stem eerst 4 à 5 keer af voor je gaat meezingen!
Zo voorkom je dat je de partij gaat invullen: je denkt dat je het goed zingt maar je verzint misschien een deel zelf of je houdt je aan de bekende leadpartij.

Je zit overigens niet vast aan de gekozen stem: je kunt later altijd nog switchen! Als je je gekozen stem een flink aantal keer beluisterd en meegezongen hebt, kun je testen of je ‘m beheerst door een andere partij af te spelen en je eigen stem mee te zingen. Ook is het een goede test als je je eigen stem zonder begeleiding goed, zonder moeite en volledig kan zingen. De derde fase is je eigen stem op de juiste wijze tijdens de repetitie in de stemgroep van het koor in te passen.

Als je snel van de wijs te brengen bent, luister dan eerst goed naar de anderen, ga middenin een groep staan en zoek iemand waar je steun aan hebt. Ga niet op de grens staan bij een andere partij.

Hoe houd ik mijn partij bij?


Het zal duidelijk zijn dat je niet het gehele repertoire van je koor kunt onthouden. Er kunnen altijd stemmen ‘vervagen’. Toch een paar tips om de stemmen niet weg te laten zakken:
1 – zet van alle songs je eigen partij op een cd/mp3-speler en zing, wanneer maar mogelijk, deze mee
2 – herhaal vooral de songs die op een repetitie aan de orde komen of die gezongen gaan worden bij een optreden.

Hoe de repetitie is opgebouwd


Behalve in de schoolvakanties en op feestdagen, zijn er wekelijks repetities (kijk voor de vakanties op www.vocaalregionaal.nl).
Er worden regelmatig nieuwe songs ingestudeerd. Iedereen bereidt zich thuis of onderweg met behulp van het oefenmateriaal voor op de repetities.
Als je om welke reden dan ook niet op een repetitie aanwezig kunt zijn, hoef je je in principe niet af te melden.
Een repetitieavond kan bijvoorbeeld als volgt ingedeeld zijn: het koor zingt 10/15 minuten in (stemoefeningen e.d.). Daarna kan er een song uit het repertoire gekozen worden om er als koor weer even ‘in te komen’.
Oud repertoire kan herhaald worden en de nieuwe songs worden in eerste instantie per stemgroep gestudeerd. Onder leiding van de coach wordt elke stempartij apart met de begeleidingstrack doorgenomen en waar nodig van aanwijzingen voor de koorleden voorzien. Tegelijkertijd stellen de andere zangers zich per stemgroep in een cirkel op en zingen hun partij mee.
Na een uur is er een pauze van ca. 15 minuten om bijvoorbeeld een drankje te nemen of om gezellig bij te praten.

Koorinstelling


Hoewel een V.R. zangkoor niet de organisatie en opzet heeft van een traditioneel (‘klassiek’) koor, is het wel de bedoeling dat er met dezelfde instelling en motivatie gerepeteerd wordt, de zg.’koordiscipline’. Dat wil zeggen dat er geconcentreerd gewerkt wordt, dat iedereen zijn partij al behoorlijk kent en dat het tussen de nummers door niet al te rumoerig is. De coach heeft het laatste woord als het gaat om muzikale aangelegenheden en zal organisatorische zaken met de directie van V.R. bespreken.

Over ons

Vocaal Regionaal
Postbus 85213
3009ME Rotterdam
The Netherlands
 
phone: +31 (0)10 4506454
mobile: +31 (0)6 51505768
e-mail: info (at) vocaalregionaal.nl

Ons impresariaat behartigt:

Landelijk vanuit Rotterdam